Dieta Dukana (dieta proteinowa) to według wielu osób jedyny sposób na uzyskanie wymarzonej, szczupłej sylwetki. Przynosi natychmiastowe efekty – w krótkim czasie pozwala zrzucić nawet kilkanaście kilogramów. Od jakiegoś czasu jest bardzo popularna i niewątpliwie święci triumfy wśród osób odchudzających się. Poradniki opisujące zasady jej stosowania i dukanowskie książki kucharskie sprzedają się jak świeże bułeczki…
Dieta proteinowa wydaje się być wybawieniem dla osób z nadwagą. Niestety proponowany przez Dukana model żywienia ma też swoje minusy, których nie każdy jest świadomy…
Dieta Dukana składa się z czterech faz. W pierwszej fazie (fazie ataku) menu jest ograniczone wyłącznie do chudego mięsa, ryb, nabiału, jaj i owoców morza. Dodatkowo można pić wodę, herbatę, kawę i zioła. W drugiej (fazie równomiernego rytmu utraty wagi)- dochodzą surowe lub gotowane warzywa. Trzecia (faza utrwalenia wagi)- dopuszcza dodatkowo dwie kromki pełnoziarnistego chleba. Czwarta faza (stabilizacji wagi) powinna trwać przez całe życie- przechodzi się w niej do normalnego trybu odżywiania, przy czym jeden dzień w tygodniu należy jeść wyłącznie produkty z fazy ataku.
Dieta Dukana jest niewątpliwie bardzo kontrowersyjna i nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Daleko jej do racjonalnego, zbilansowanego modelu odżywiania się, jednak wiele osób jest nią zafascynowanych. Ludzie w pogoni za szczupłą sylwetką zapominają o negatywnych skutkach nienaturalnego odżywiania się.
Plusy i minusy diety Dukana
Plusy diety:
- brak uczucia głodu
- szybka utrata zbędnych kilogramów
- utrata zapasów tkanki tłuszczowej
- nie trzeba liczyć kalorii
- dieta nie zakłada ograniczeń ilościowych jedzenia
Minusy diety:
- monotonia jadłospisu w pierwszej fazie diety (dotyczy to osób, które nie mają czasu przygotowywać wymyślnych dań urozmaicających dietę)
- nieprzyjemny oddech (na skutek wytwarzanego w procesie glukoneogenezy toksycznego amoniaku)
- nieprzyjemny zapach ciała
- nieprzyjemny gorzko-cierpki posmak w ustach
- w początkowej fazie – uczucie zmęcznia, osłabienia
- kwasica metaboliczna organizmu
- brak „paliwa” dla mózgu i mięśni (węglowodanów)
- niedobór witamin i składników mineralnych
- obciążenie wątroby
- obciążenie nerek
- ryzyko nadciśnienia tętniczego
- ryzyko odwapnienia kości i osteoporozy (białko zwierzęce nasila proces wydalania wapnia z moczem, co w efekcie prowadzi do ujemnego bilansu wapniowego i w konsekwencji do rozwoju osteoporozy)
- wzrost poziomu cholesterolu we krwi
- osłabienie odporności
- zaparcia i rozwój bakterii gnilnych w jelitach (na skutek braku błonnika pokarmowego)
- nerwowość