Nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi, to często występujący problem, dotykający około 50% dorosłych ludzi w Polsce. Ty również do nich należysz? Jeżeli tak to sprawdź, czego nie powinieneś/aś wkładać na talerz…
Podwyższony poziom cholesterolu trzeba koniecznie obniżyć, ponieważ jest on najczęstszą przyczyną rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i znacznie zwiększa prawdopodobieństwo zgonu! Udowodniono, że na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi duży wpływ ma odpowiednia dieta.
Istnieją produkty spożywcze, które zawierają szczególnie dużo cholesterolu – unikaj ich! Są to m.in.: żółtka jajek, podroby, pasztet, salceson, wątróbka, pełnotłuste sery, majonez, ostrygi, krewetki, kawior, tłuszcz zwierzęcy (smalec, słonina) oraz słodycze i wypieki z dużą ilością tłuszczu, np. ciasto francuskie.
Zawartość cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg/dobę, a u osób z miażdżycą 200 mg/dobę. Jak nie przekroczyć tej wartości?
Oto lista produktów spożywczych, których powinieneś/aś unikać
Produkt | Zawartość cholesterolu [mg/100 g produktu] |
Mózg wieprzowy | 2500 |
Żółtko jaja kurzego | 1062 |
Jaja kurze całe | 600 |
Wątróbka kurza | 537 |
Wątróbka wieprzowa | 354 |
Pasztet pieczony | 370 |
Masło ekstra | 248 |
Masło śmietankowe | 220 |
Sernik wiedeński z polewą | 220 |
Węgorz wędzony | 140 |
Pasztetowa | 137 |
Serduszka drobiowe | 136 |
Ser edamski | 133 |
Śmietana kremowa 35% | 120 |
Salceson | 111 |
Mleko w proszku pełne | 109 |
Salami popularne | 107 |
Słonina | 99 |
Smalec | 95 |
Ser camembert | 92 |
Ser typu feta | 89 |
Gęś | 80 |
Wołowina szponder | 75 |
Ser ementaler | 71 |