Nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi, to często występujący problem, dotykający około 50% dorosłych ludzi w Polsce. Ty również do nich należysz? Jeżeli tak to sprawdź, czego nie powinieneś/aś wkładać na talerz…
Podwyższony poziom cholesterolu trzeba koniecznie obniżyć, ponieważ jest on najczęstszą przyczyną rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i znacznie zwiększa prawdopodobieństwo zgonu! Udowodniono, że na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi duży wpływ ma odpowiednia dieta.
Istnieją produkty spożywcze, które zawierają szczególnie dużo cholesterolu – unikaj ich! Są to m.in.: żółtka jajek, podroby, pasztet, salceson, wątróbka, pełnotłuste sery, majonez, ostrygi, krewetki, kawior, tłuszcz zwierzęcy (smalec, słonina) oraz słodycze i wypieki z dużą ilością tłuszczu, np. ciasto francuskie.
Zawartość cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg/dobę, a u osób z miażdżycą 200 mg/dobę. Jak nie przekroczyć tej wartości?
Oto lista produktów spożywczych, których powinieneś/aś unikać
| Produkt | Zawartość cholesterolu [mg/100 g produktu] |
| Mózg wieprzowy | 2500 |
| Żółtko jaja kurzego | 1062 |
| Jaja kurze całe | 600 |
| Wątróbka kurza | 537 |
| Wątróbka wieprzowa | 354 |
| Pasztet pieczony | 370 |
| Masło ekstra | 248 |
| Masło śmietankowe | 220 |
| Sernik wiedeński z polewą | 220 |
| Węgorz wędzony | 140 |
| Pasztetowa | 137 |
| Serduszka drobiowe | 136 |
| Ser edamski | 133 |
| Śmietana kremowa 35% | 120 |
| Salceson | 111 |
| Mleko w proszku pełne | 109 |
| Salami popularne | 107 |
| Słonina | 99 |
| Smalec | 95 |
| Ser camembert | 92 |
| Ser typu feta | 89 |
| Gęś | 80 |
| Wołowina szponder | 75 |
| Ser ementaler | 71 |

