Poniżej prezentujemy 5 sprawdzonych przepisów na domowe obiady w wersji fit. Przepisy powstały z myślą o wszystkich osobach, które lubią typowe, polskie potrawy, ale równocześnie chcą się zdrowo odżywiać. Dania tu zawarte składają się z niewielu składników, dostępnych w każdym sklepie. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!

1. Błyskawiczny Makaron z Pesto – 465 kcal

fit obiady - 5 pomysłów

SKŁADNIKI na 1 porcję:

  • 70 g suchego, razowego makaronu typu penne
  • 2 łyżki (40 g) zielonego pesto z bazylią dobrej jakości (kupowanego)
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • Garść rukoli
  • Garść (100 g) pomidorków koktajlowych – przekroić na połówki
  • 1 łyżka tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, uważając aby ziarna się nie przypaliły.
  3. Pesto wymieszać z ugotowanym makaronem, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, posypać parmezanem i pestkami słonecznika.

ZAMIENNIKI

  • Zielone pesto z bazylią można zastąpić pesto Rosso.
  • Parmezan można zastąpić innym żółtym serem.

 


2. Domowy Hamburger – 440 kcal

Domowy Hamburger - Fit Obiady
Domowy Hamburger – Fit Obiady

SKŁADNIKI na 1 porcję

  • 100 g chudego mielonego mięsa wołowego (<10% tłuszczu)
  • Cebula (20 g)
  • Natka pietruszki
  • Pół jaja klasy M
  • Sól, pieprz
  • 1 bułka razowa np. żytnia (80 g)

Dodatki:

  • plasterki ogórka kiszonego
  • kawałek papryki (30 g)
  • 2 duże plastry pomidora (50 g) – rukola lub sałata
  • plaster czerwonej cebuli

Sos:

  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka dowolnej musztardy np. chrzanowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę porwać lub posiekać, dodać do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami.
  2. Z masy uformować płaskiego burgera, smażyć pod przykryciem na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, na małej mocy palnika.
  3. Bułkę przekroić na pół, jedną część posmarować połową sosu, ułożyć usmażonego kotleta, warzywa, polać pozostałym sosem, przykryć drugą połówką bułki.

 


3. Gulasz z polędwiczki wieprzowej – 440 kcal

Gulasz z polędwiczki wieprzowej - fit obiady
Gulasz z polędwiczki wieprzowej – fit obiady

SKŁADNIKI na 1 porcję

  • 140 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżeczka dowolnej musztardy np. chrzanowej (10 g)
  • Pół cebuli (50 g)
  • Pół marchewki (30 g)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej (7 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • Sól, pieprz

DODATKI

  • 50 g suchej kaszy gryczanej
  • 4 ogórki kiszone

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, dodać musztardę i wymieszać w misce. Odstawić na minimum 15 minut.
  2. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
  3. Mięso opruszyć mąką i podsmażyć wraz z cebulą na 1 łyżeczce oleju.
  4. Następnie włożyć do rondelka, zalać wodą (tak, aby mięso było delikatnie przykryte wodą), dodać marchewkę i gotować na małej mocy palnika do miękkości.
  5. Gulasz podawać z ugotowaną kaszą i ogórkami kiszonymi.

 


4. Łosoś z surówką z marchewki, pora i jabłka – 470 Kcal

Łosoś z surówką z marchewki i pora - fit obiady
Łosoś z surówką z marchewki i pora – fit obiady

SKŁADNIKI na 1 porcję

ŁOSOŚ: 

  • 120 g łososia
  • Marynata: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka erytrytolu

SURÓWKA Z MARCHEWKI, PORA I JABŁKA

  • 1 marchew (60 g)
  • 1⁄4 jabłka (30-40 g)
  • Mały kawałek pora (20-30 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz

ZIEMNIAKI PIECZONE

  • 200 g ziemniaków (masa przed obraniem)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków, sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Łososia posmarować marynatą, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na ok. 15 minut.
  2. Po tym czasie łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 minut.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przyprawić solą i przyprawą do ziemniaków, skropić olejem. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego z przykryciem, wstawić do piekarnika razem z łososiem. Piec do miękkości.
  4. W międzyczasie przygotować surówkę: marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach jarzynowych, dodać tarte jabłko, pora pokrojonego w cienkie paseczki, jogurt naturalny, sól i pieprz.
  5. Upieczonego łososia podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

 


5. Zupa krem z dyni – 315 kcal

Zupa krem z dyni - fit obiady domowe
Zupa krem z dyni – fit obiady domowe

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 450 g dyni piżmowej, hokkaido lub zwyczajnej
  • 150 g batata
  • 1 mała pietruszka (40 g)
  • 1 mała marchewka (40 g)
  • Bulion z włoszczyzny lub woda
  • 2 łyżki jogurt naturalnego (50 g)
  • Sól, imbir, słodka papryka, chili
  • 2 łyżki pestek dyni (20 g)

DODATKI:

  • 2 kromki żytniego chleba – po 1 kromce (35 g) na porcję

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię, batata, pietruszkę i marchewkę obrać, pokroić w grubszą kostkę i gotować do miękkości w małej ilości wody lub bulionu (gęstość zupy będzie zależeć od ilości bulionu/ wody).
  2. Kiedy warzywa będą miękkie, zblendować zupę, doprawić przyprawami.
  3. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypaliły.
  4. Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego (1 łyżka na porcję), posypaną uprażonymi pestkami dyni.

 

Źródło przepisów:

Domowe Fit Obiady – Kilkadziesiąt przepisów z domowymi obiadami w wersji fit.


Udostępnij i podziel się wiedzą!