Każdy człowiek ma w swoim organizmie pewną ilość drożdżaków, jednak ich nadmierne rozmnożenie się może prowadzić do rozwoju wielu uciążliwych chorób, tj.kandydoza przewodu pokarmowego, pleśniawki, infekcje sromu, czy grzybice innych narządów. Jak sobie radzić z tymi schorzeniami? Bardzo ważna jest odpowiednia dieta.
Kandydoza przewodu pokarmowego występuje wówczas, kiedy chorobotwórcze bakterie i grzyby nadmiernie rozmnażają się w jelitach i wypierają z nich pożyteczne mikroorganizmy. Prowadzi to do zaburzonej równowagi flory bakteryjnej.
Kandydozę powodują najczęściej grzyby z rodzaju Candida, głownie Candida albicans. Grzyb ten nie stwarza zagrożenia dla człowieka dopóki układ odpornościowy sprawnie pracuje. W przypadku, gdy układ immunologiczny jest osłabiony, może dojść do rozprzestrzenienia się drożdży wewnątrz organizmu, co prowadzi właśnie do kandydozy.
Co może być przyczyną przerostu drożdżaków?
- przyczyny wewnątrzustrojowe, takie jak: cukrzyca, choroby wirusowe, bakteryjne, zakaźne, osłabiona odporność, długotrwała antybiotykoterapia, stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku, otyłość, ciąża.
- przyczyny zewnątrzustrojowe, m.in.: uszkodzenia powierzchniowych warstw skóry, nadmierna potliwość, częste przebywanie w wilgotnych, zakurzonych, klimatyzowanych pomieszczeniach.
- kandydoza może być wynikiem nieprawidłowej diety: picie nieprzegotowanej wody z kranu, dieta bogata w węglowodany proste, nadużywanie cukru, dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy, częste spożywanie fast foodów, zbyt małe spożywanie warzyw i owoców, nadużywanie kawy i alkoholu, picie słodkich, gazowanych napojów, a także częste spożywanie keczupu, musztardy, octu i produktów wędzonych.
Jakie mogą być objawy kandydozy?
Objawy są niecharakterystyczne i można je przypisać wielu innym schorzeniom:
- Wzdęcia
- Zaparcia
- Gazy
- Bóle brzucha
- Bóle głowy
- Biegunki
- Nudności
- Zaburzenia trawienia
- Alergie pokarmowe
- Nadmiar śluzu
- Śluz w stolcach
- Łuszcząca się, sucha skóra
- Upławy
- Świąd sromu lub odbytu
- Bolący, piekący język
- Zmęczenie
- Drażliwość
- Rozchwianie emocjonalne
- Bóle stawów i mięśni
- Częste infekcje
Jak sobie radzić w przypadku kandydozy?
Proces leczenia kandydozy jest długotrwały i można go podzielić na pięć faz:
Faza I. Pierwszy miesiąc – modyfikacja diety
Faza II. Drugi miesiąc – stworzenie podstaw dobrego odżywiania się
Faza III. Trzeci miesiąc – wzmocnienie wątroby
Faza IV. Czwarty miesiąc – wprowadzenie ziół o działaniu przeciwgrzybiczym
Faza V. Piąty miesiąc (faza końcowa) – wprowadzenie pożytecznych bakterii
Faza I
W tej fazie należy spożywać w dużych ilościach:
- jarmuż i kapustę
- rzodkiewki, natkę pietruszki
- rukiew wodną
- liście mniszka lekarskiego
- botwinkę i buraki
- seler naciowy
- brokuły
- brukselkę
- fasolkę szparagową
- chrzan
- imbir
- kabaczki i dynie
- szczypiorek, cebulę i czosnek
- pełne ziarno i produkty z tych ziaren: proso, kasza gryczana, żyto, amarantus
- kiełki
W umiarkowanych ilościach należy spożywać:
- ziemniaki
- owoce
- czerwone mięso
- jajka
- pomidory
- orzechy
- ocet, sos sojowy i musztardę
Należy unikać:
- alkoholu
- cukru i słodyczy, ponieważ są one pożywką dla drożdży
- pieczywa drożdżowego, drożdżówek
- owoców cytrusowych
- mleka i nabiału
- grzybów
- kawy
- napojów gazowanych
- pszenicy
Faza II.
Należy przyjmować preparaty uzupełniające takie jak:
- Biotyna – uniemożliwia ona drożdżom pełny proces rozwoju
- Sok z aloesu – działa on przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo
Faza III
Należy przyjmować preparaty uzupełniające takie jak:
- Sylimaryna – pobudza ona wytwarzanie nowych komórek wątrobowych, zwiększa produkcję żółci
Faza IV.
Należy stosować na zmianę zioła o działaniu przeciwgrzybiczym takie jak (jedno zioło można stosować przez tydzień):
- owoce berberysu zwyczajnego
- czarny orzech włoski
- korzeń łopianu
- wyciąg z pestek grejpfruta
- czosnek
- korzeń żeń-szenia
- goryczka
- piołun
- czerwona koniczyna
W przypadku ziół stosowanych w postaci herbaty należy pić 2-3 szklanki naparu dziennie. W przypadku ziół w kapsułkach, czy tabletkach należy stosować się do sposobów użycia podanych na opakowaniu.
Faza V.
Należy spożywać żywność zawierającą pożyteczne bakterie Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium.
Źródło: Gillian McKeith: Encykopedia żywienia. Przewodnik po zdrowym życiu.