Potas obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz pozwala zmniejszyć dawki przyjmowanych leków przeciwnadciśnieniowych. W jakich produktach jest go najwięcej?
- Spożywaj codziennie co najmniej 3500 mg potasu.
- Produkty o dużej zawartości potasu to przede wszystkim warzywa i owoce oraz orzechy włoskie
– Owoce: suszone, głównie suszone figi, śliwki, morele, truskawki, banany, brzoskwinie, kiwi, mango, pomarańcze
– Warzywa: szpinak, brokuły, kalafior, pomidory, ziemniaki, buraki, Dużo potasu oraz likopenu i cennych witamin zawiera sok pomidorowy. Poza tym jest niskokaloryczny – szklanka dostarcza tylko ok. 26 kcal (w zależności od firmy).
Aby zapobiec stratom potasu, przygotowując posiłek pamiętaj:
– nie mocz obranych warzyw i owoców w wodzie,
– warzywa i owoce przeznaczone do spożycia w postaci gotowanej, wkładaj do wrzącej wody,
– surówki przygotowuj na krótko przed podaniem (nie sol ich)
Tabela 1: Zawartość potasu w wybranych produktach spożywczych
Źródło | Porcja 100 g | Potas [mg] |
Suszone morele | 14 sztuk | 1666 |
Suszone rodzynki | dwie garście | 833 |
Migdały | opakowanie | 778 |
Awokado | 1/3 owocu | 600 |
Filet z indyka | mała pierś | 460 |
Banan | pół owocu | 395 |
Melon | mały plaster | 382 |
Łosoś | połowa filetu | 371 |
Ziemniaki | 2 sztuki | 357 |
Szpinak gotowany | 2 filiżanki | 345 |
Szparagi | garść | 300 |
Kiwi | 1 owoc | 290 |
Pomidory | 2 sztuki | 282 |
Grejfrut | 1 owoc | 277 |
Sok pomidorowy | pół szklanki | 200 |
Truskawki | ok. 10 sztuk | 150
|