Kaki, znane również jako persymona (lub też hurma wschodnia, hebanowiec wschodni czy chińska śliwka), to owoc pochodzący z gatunku Diospyros, a jego naukowa nazwa to Diospyros kaki. Pochodzi głównie z Chin, gdzie jest uprawiane od ponad 2000 lat. Drzewo kaki może osiągać nawet 16-18 metrów wysokości, a jego owoce w kształcie stożkowatej lub spłaszczonej jagody przybierają kolor żółtoczerwony i są podobne do pomidorów. 

Obecnie kaki jest uprawiane w wielu krajach o umiarkowanym klimacie, w tym w Japonii, Korei, Włoszech, Hiszpanii, Stanach Zjednoczonych i innych regionach.

Owoc ten jest zazwyczaj okrągły lub pomarańczowoczerwony, o gładkiej skórce i mięsistej konsystencji. Smak kaki może być słodki, delikatny i lekko korzenny. 

Jak jeść owoc kaki?

Owoce kaki można jeść na kilka różnych sposobów, a wybór zależy głównie od naszych preferencji osobistych. Świeże kaki może być spożywane na surowo po upewnieniu się, że są dojrzałe. Kiedy skórka staje się miękka, a miąższ jest soczysty, owoc jest gotowy do jedzenia. Owoc bardziej pomarańczowy, będzie dojrzalszy i słodszy. 

Przed spożyciem kaki należy dokładnie umyć. W  zależności od naszych preferencji kaki możemy obrać i zjeść bez skórki, ale również owoc kaki nadaje się do spożycia ze skórką.

Kaki – wartości odżywcze

Kaki, podobnie jak wiele innych owoców, dostarcza energii i jest dosyć kaloryczne w porównaniu z niektórymi owocami (np. jabłkiem). 

Kaloryczność kaki zależy od jego wielkości, odmiany i stopnia dojrzałości. Przybliżone wartości kaloryczne dla jednego średniego owocu kaki.

 

Dla średniej wielkości kaki (250g)

Energia 175 kcal
Białko 1,5 g
Tłuszcz 0,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 46,5 g
Cukry proste 31,3 g
Błonnik 9,0 g
Sól 0,0 g

Źródło: ilewazy.pl

 


Udostępnij i podziel się wiedzą!