Jeżyny przypominają maliny, z tą różnicą, że gdy dojrzewają stają się granatowoczarne. Każdy owoc składa się z wielu małych kuleczek z pestkami. Najsmaczniejsze są świeże, surowe owoce, te najbardziej dojrzałe. Nadają się też do ciast, deserów, do przyrządzenia przetworów, soków, win, nalewek, czy likierów. Zdrowotne właściwości mają zarówno owoce, liście, jak i korzenie.
Działanie jeżyn:
- zawierają dużo kwasów organicznych, witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B
- znajdują się w nich pektyny, garbniki i składniki mineralne takie jak potas i magnez
- zawierają m.in. kwas elagowy, który ma działanie antynowotworowe oraz antocyjany uszczelniające naczynia krwionośne
- działają przeciwwirusowo, dlatego jeżyny lub soki jeżynowe są polecane w stanach przeziębienia
- są zalecane dla dzieci i osób zagrożonych osteoporozą, gdyż zawierają dużo wapnia
- posiadają właściwości uspokajające, dlatego wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet
- sok z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje
- odwary z korzeni działają moczopędnie
- odwar z liści działa napotnie, stosowany jest w przeziębieniu i anginie
- napar z młodych, delikatnych listków osłodzony miodem, to środek pomocny w leczeniu anemii
- odwary z liści i ziela dodane do kąpieli działają ogólnie wzmacniająco i oczyszczająco na skórę
- jeżyny są też skarbnicą błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit