Hemoroidy a dieta
źródło: shutterstock

W dzisiejszych czasach wiele osób cierpi z powodu hemoroidów. Hemoroidy (żylaki odbytu) są poszerzonymi naczyniami żylnymi splotu hemoroidalnego dolnej części odbytnicy. Mogą ulegać zakrzepicy objawiając się silnym bólem oraz krwawieniem.

Leczenie hemoroidów polega na leczeniu objawowym przy użyciu leków zmiękczających stolec, maści znieczulających oraz tzw. „ciepłych nasiadówek” (tj. siedzenie w misce z ciepłą wodą przez 10 min.). W przypadku zakrzepicy dodatkowo stosuje się niesterydowe leki przeciwzapalne.

Nie zależnie od tego czy pacjent choruje na żylaki zewnętrzne czy wewnętrzne, schorzenie to może się nasilić z powodu nieprawidłowego żywienia. Odpowiednio dostosowana dieta, z kilkoma prostymi wskazówkami, może znacząco zmniejszyć ból i poprawić ogólny komfort chorego.

Głównym celem diety jest uregulowanie pasażu jelitowego, gdyż zaparcia i związany z nimi wysiłek przy wypróżnianiu są główną przyczyną powstawania hemoroidów.

Stosuj dietę bogatą w błonnik

Podstawowym zaleceniem dla pacjentów z żylakami odbytu jest stosowanie diety bogatej w błonnik pokarmowy oraz uprawianie systematycznej aktywności fizycznej. Zaleca się, aby pacjenci z zaparciami spożywali co najmniej jedną garść suszonych owoców (śliwek, moreli, fig) dziennie, najlepiej podczas śniadania. Do diety należy włączyć pełnoziarniste produkty zbożowe (minimum 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego, makarony, kasze, ryż brązowy). W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa lub owoce w postaci surowej. Największe właściwości przeczyszczające wśród owoców wykazują kiwi, melony oraz sok z jabłek, z warzyw zaś – szpinak.

Zdecydowanie należy unikać produktów, które powodują zatwardzenie. Należą do nich: ryż biały i produkty z ryżu (np. ciasto i płatki ryżowe), gotowana marchew, banany, pigwa oraz czekolada.

Wypijaj odpowiednią ilość płynów

Pacjentom zaleca się wypijanie minimum 1,5 – 2 litry mineralnej, do której można dodać cytrynę, liście mięty lub małe ilości miodu. Mleko najlepiej pić na czczo, gdyż w ten sposób można przyszpieszyć perystaltykę jelit. Do diety należy włączyć warzywa i owoce o dużej zawartości wody np.: sałatę, cykorię, rzodkiewkę, paprykę, szpinak oraz truskawki.

Zapomnij o ostrych przyprawach

Przyprawy takie jak ostra papryka oraz pieprz, stosowane w nadmiarze, powodują rozszerzenie naczyń obwodowych, w tym okołoodbytowych. Dlatego też pacjentom cierpiącym z powodu hemoroidów zaleca się zrezygnowanie z ostrych przypraw oraz sosów i gotowych dań z ich dodatkiem. Do potraw należy dodawać delikatne zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn, liść laurowy, majeranek czy bazylię.

Przeciwdziałaj anemii

Żylaki odbytu mogą czasami powodować ukryte krwawienia, a co za tym idzie niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza (hipochromiczną). Z tego powodu osoby z żylakami odbytu powinny zadbać o jego prawidłową podaż z dietą. Do diety należy włączyć ryby, niewielkie ilości czerwonego mięsa, orzechy oraz jaja. Jadłospis powinien również uwzględniać warzywa (np. brokuły, natka pietruszki), owoce (np. suszone morele), orzechy, produkty zbożowe (np. kasza gryczana) i nasiona roślin strączkowych, które zawierają żelazo niehemowe (słabiej wchłanialne). Jego przyswajalność można istotnie zwiększyć spożywając jednocześnie produkty bogate w witaminę C.

Uprawiaj sport

Warto zapamiętać, że brak ruchu i postawa siedząca znacząco zmniejszają przepływ krwi w okolicy odbytu. Ab wspomóc terapię leczenia hemoroidów należy uprawiać codzienną, średnio umiarkowaną aktywność fizyczną. Nie zaleca się w tym przypadku jazdy na rowerze oraz ciężkich ćwiczeń beztlenowych (np. na siłowni). Dobrym rozwiązaniem mogę okazać się szybkie spacery, bieganie oraz pływanie.

Piśmiennictwo
1. Beers M.H.: The Merck Manual. Podręcznik diagnostyki i terapii. Elsevier, Warszawa 2008.
2. Chevallier L.: 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. Elsevier, Warszawa 2010.

PODZIEL SIĘ
Anna Urbanik
Dietetyk kliniczny i sportowy. Absolwentka Dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz Pedagogiki na Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. Edukatorka żywieniowa współpracująca między innymi z Polskim Towarzystwem Opieki nad Chorym ze Stomią oraz ze Studenckim Internistycznym Kołem Naukowym w Międzylesiu. Członek zarządu ds. profilaktyki zdrowotnej Stowarzyszenia "Możesz więcej". Wolontariuszka i koordynatorka projektów żywieniowych przeprowadzanych przez Bank Żywności w Warszawie. Praktykę zawodową zdobywała w poradniach i szpitalach w Warszawie oraz w Działdowie. Dietetyk w poradni dietetycznej Dietomedica.